Toimintakertomus 2016

Toimintakertomus vuodelta 2016

Yleistä

Yhdistyksen nimi on Rautaruukin Eläkeläiset ry. Yhdistys on suomenkielinen ja sen kotipaikka on Raahe. Toiminta- alueena on Raahen talousalue. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen SSAB n Raahen tehtaalta eläkkeelle jäänyt henkilö puolisoineen.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on toimia SSAB:n Raahen tehtaan ympäristökunnissa eläkkeellä olevien henkilöiden yhdyssiteenä ja järjestää jäsenistölle monipuolisia virkistysmahdollisuuksia, kokoontumis- ja esitelmätilaisuuksia sekä ylläpitää yhteyksiä muihin eläkeläisten asioita ajaviin yhdistyksiin tai yksityisiin kansalaisiin. Toimintavuosi oli 44.

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuonna 2016 yhteensä 209, joista vapaajäseniä oli 18 (yli 80v). Vuonna 2016 yhdistykseen liittyi 29 uutta jäsentä.

Hallinto

Puheenjohtaja: Seppo Lehtikangas

Varapuheenjohtaja: Irja Arvola

Sihteeri: Arja Riikola

Rahastonhoitaja: Eija Virtanen

Muut johtokunnan jäsenet: Seppo Karihtala, Eero Ylilehto, Matti Katajamäki, Eila Simonen, Ritva Mylly, sekä Seppo Huttunen

Emäntätoimikunta: Ritva Mylly, Irja Arvola, Sirkka Nivala ja Olli Nylander

Juhlatoimikunta: Eila Kähkönen, Kaisa Qvist ja Urho Virnes

Senioritanssit: Sirkka Laitinen ja Juha Laitinen

Laulukuoro: Eila Simonen ja Eero Ylilehto

Matkailu: Seppo Huttunen

Dokumentointi: Seppo Huttunen, Raimo Haapakoski, Seppo Lehtikangas ja Olli Nylander

Lentopallo: Seppo Lehtikangas

Palvelukotitoimikunta: Valma Ketonen ja Reijo Honka

JYTY – toimikunta: Eero Ylilehto ja varalle Urho Virnes

Vanhusasiain neuvosto: Seppo Lehtikangas, varalla Rauno Pinola

Toiminnan tarkastajat: Pauli Kastell ja Veikko Poikola

varalla Veikko Peltomaa ja Anja Orava

Johtokunta on kokoontunut toimintavuoden aikana seitsemän (8) kertaa, linjaten tulevaa toimintaa ja pitäen talouden kunnossa. Lisäksi on pidetty sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset. Kevätkokoukseen osallistui 57 ja syyskokoukseen 48 jäsentä.

Kerho- ja virkistystoiminta 2016

Yhdistys on kokoontunut keskiviikkoisin Toimintakeskus Kreivinajassa. Kerhojen kokoontumisajat on ilmoitettu paikallislehdissä järjestöt-palstalla ja yhdistyksen omilla kotisivuilla. www.rautaruukinelakelaiset.fi

Kerhokokoontumisia oli 30 kertaa. Osallistujia keskimäärin 75 jäsentä.

Pikkujouluun osallistui 133 jäsentä.

Viikoittaisissa kokoontumisissa on kuultu mielenkiintoisia esitelmiä

Kirsti Ulgren vieraili esittelemässä tulevaa Baltian kierrosta

Hv -kuntayhtymästä Erja Laulumaa vieraili

OP:n lakiasiamies kävi kertomassa testamentin teosta

Tietokoneen ja netinkäytön perusasioiden opetusta

Kaamoksen kaatajaiset Rokuan kylpylässä 18.-20.2.2016

Miska Eilola Raahen museosta kävi kertomassa Raahen historiasta

Kevät / tilikokous

Juha Laitinen esitteli kuvia ja videoita matkoiltamme

Fysioterapeutti Marika Tuomikoski HVKY:stä ikäihmisten liikunta

Vierailimme SSAB:n tehtaaseen tutustumassa

Raahen Liikennekoulusta ajo-opettaja kertoi ajokortin uusinnasta

Harry Sanaksenaho kävi kertomassa Vesipekan toiminnoista

Kevät- ja äitienpäiväjuhla

Baltian kiertomatka 15.-20.5.2016

Syyskausi aloitettiin hiihtomajalla ulkoilun ja kilpailujen merkeissä

Pauli Kastelli kertoi seniorirakentamisesta

Mikko Silvola esitti kuvaamiaan luontokuvia Hanhikiveltä

Ruskamatka Rovaniemelle 23.-26.9.2016

Lääkäritalo Caritaksesta edustaja kertoi ikäihmisten ajokortin uusinnasta

SSAB:n Raahen tehtaan turvallisuus, historia ja nykytilanne Tauno Sassali vieraili

Jorma Perander kävi kertomassa perustietoa tuulivoimasta

Op-vakuutuksesta Pia Pyy kertoi vakuutusasioista

Omanväen ohjelmaa / Isäinpäivä

Suuhygienisti Saija Jokelainen kävi kertomassa hampaiden hoidosta

Syyskokous

Liikuntatoimi ja senioripassi -tietoutta

Yhteislaulua, harmonikkakerhon säestyksellä

Musiikkiesityksiä, oman väen ohjelmia, tietokilpailuja

Joululauluja ja toimintavuoden lopuksi pikkujoulu

Lauluköörin toimintavuosi 2016

Laulukööri on harjoitellut kevätkaudella Eija Kinnusen säestyksellä ja Eila Simosen vetämänä. Lauluharjoituksia on pidetty keskiviikkoisin kerhon jälkeen. Kevätkaudella on ollut mukana parhaimmillaan yli 20 laulajaa. Harjoituksia on pidetty 13 kertaa, esiintymisiä on ollut 3 kertaa, (omanväen ohjelma 24.2., laulutervehdys Mainingissa 3.5. ja kevätjuhla/ äitienpäiväjuhla 4.5.2016).

Syyskaudella jatkettiin Eijan säestyksellä, Eilan muuttaessa paikkakuntaa vetovastuu siirtyi Eero Ylilehdolle. Harjoituksia syyskaudella oli 10 kertaa, esiintymisiä 4 kertaa (isänpäiväjuhla 5.10., laulutervehdys Mainingissa 6.10. ja pikkujoulu 16.12.2016). Laulajia oli parhaimmillaan 18, erilaisten sattumien seurauksesta naislaulajat ovat käyneet vähiin. Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi uusia laulajia, erityisesti kaipaamme naisia laulukööriin.

Senioritanssijoiden toimintavuosi 2016

Sirkka ja Juha Laitinen ovat vetäneet senioritanssijoita Rautaruukin Eläkeläiset ry:ssä vuonna 2016 aina noin tunnin ajan ennen varsinaista kerhoa.

Olemme esiintyneet kerhossamme oman väen ohjelmassa sekä äitienpäivä ja isäinpäivä juhlissa. Toimintakeskus Kreivinajan äitienpäivä juhlassa 6.5. ja Mainingin äitienpäivä juhlassa 9.5. Vanhustenviikolla 6.10. esiinnyimme Mainingissa ja joulun alla 8.12. kävimme esittämässä joulutervehdyksen Mainingin asukkaille. Esiinnyimme myös yhdistyksen pikkujoulussa 16.12.

Mukana on ollut koko ajan 6 paria. Kahdessa viimeisessä juhlassa oli 7 paria.

Vierailuistamme pidettiin ja tanssijoille oli mieluista tuottaa hyvää mieltä varsinkin vanhuksille. Mukana ryhmässä on ollut 15 henkilöä.

Lentopallo harrastustoiminta 2016

Lentopallo toimintaa on vetänyt Seppo Lehtikangas. Palloa on pelattu Raahen liikuntahallilla kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin puolitoista tuntia kerralla. Harrastajia on ollut kiitettävästi 25 henkilöä ja keskiarvo peli-iltaa kohden 18 henkilöä. Kevätkaudella pelattiin aikavälillä 4.1.- 30.5. 2016 jossa vuoroja kertyi 40. Kesäaika ladattiin akkuja ja pelaamista jatkettiin syyskaudella aikavälillä 1.9.-29.12.2016. vuoroja kertyi 34 peli kertoja kertyi vuoden aikana yhteensä 74.

Emäntätoimikunta 2016

Rautaruukin Eläkeläiset Ry:n kerho kokoontuu joka keskiviikko palvelutalo Kreivinajassa. Kahvituksesta vastaa Rautaruukin Eläkeläiset ry:n oma emäntätoimikunta. Emäntätoimikunnassa toimii neljä emäntää Ritva Mylly, Irja Arvola, Sirkka Nivala ja Olli Nylander. Emännät hoitivat tarjoiluun ja arpajaisiin tarvittavat ostokset ja myös keittiövuoroista. Vapaaehtoiset jäsenet toimivat keittiötehtävissä ja hoitivat juhlien ja kerhojen kahvitarjoilun sekä huolehtivat loppusiivouksesta.

Matkailutoiminta 2016

Helmikuussa tehtiin talvimatka Rokuan kylpylään 18.2.-20.2.2016 Tilausliikenne Nylanderin bussilla. Ohjelmassa oli ulkoilua, makkaran paistoa, kylpemistä ja tanssia.

Mukana oli täysi bussillinen.

Toukokuun 15.-20. tehtiin matka Baltiaan. Raahen tilausliikenteen bussilla lähdimme Raahen linja-autoasemalta kohti Helsinkiä. Mukana täysi bussillinen Rautaruukin eläkeläisiä (48). Helsingistä matka jatkui Baltic Queenillä Tallinnaan. Illallinen syötiin laivan buffetista.

Laivalla nukutun yön jälkeen suuntasimme kohti Tartoa, Virolaisen oppaan johdolla. Matkalla vierailimme Olustveren kartanossa ja Viljandissa.

Tartossa majoituimme Art hotel Pallakseen. Teimme kiertoajelun kaupungille, jonka päätteeksi menimme illalliselle idylliseen Ruutikellariin.

Seuraavana päivänä suuntasimme Latvian puolelle Riikaan. Oppaamme jäi rajalla pois ja Riikan opas tuli kyytimme Riikan keskustasta. Majoituimme Avalon hotelliin vastapäätä toria. Illallinen nautittiin taas erikoisessa kellariravintolassa Alus Arsenalissa, joka on vanhan kaupungin alueella. Teimme kiertoajelun bussilla ja kävellen.

Seuraavana päivänä teimme retken Liettuan puolelle ja siellä kuuluisalle Ristien mäelle, jossa tuhansittain ristejä.  Paluumatkalla kävimme kahvilla löytämässämme maaseutukuppilassa, joka meinasi joutua tupelle näin suuren ryhmän saapumisesta yllättäen. Illallinen nautittiin vanhan kaupungin laidalla City Laika nimisessä ravintolassa, joka myös oli hyvin persoonallisen näköinen.

Seuraavana päivänä suuntasimme takaisin pohjoiseen ja yövyttiin Pärnussa Pärnu-hotellissa. Teimme kaupunkikierroksen paikallisen oppaan opastuksella.

Illallinen nautittiin hotellin ravintolassa.

Seuraavana päivänä suuntasimme kohti kotia. Tallinnassa nousimme Eccerö linen m/s Finlandiaan. Helsinkiin saavuttuamme lähdimme heti kohti pohjoista. Heinolan Tähtisillalla söimme lounaan. Lähellä puolta yötä olimme vihdoin kotona.

Ruskaretki tehtiin Ranualle ja Rovaniemelle 23.-26.9.2016 Tilausliikenne Nylanderin bussilla. Menomatkalla kävimme vierailulla Ranuan eläinpuistossa. Rovaniemellä majoituimme Hotelli Pohjanhoviin. Illallisen jälkeen suuntasimme Rovaniemen kaupungin teatteriin katsomaan näytelmää ”Tulitikkuja lainaamassa”. Illalla oli hotellissa tanssit.

Seuraavana päivänä teimme kiertoajelun Rovaniemelle ja ympäristöön. Kävimme mm. Napapiirin Joulupukin pajassa ja Norvajärvellä saksalaisten sotilaiden hautausmaalla.

Seuraavana päivänä suuntasimme Ounasvaaralle, jossa teimme eripituisia kävelylenkkejä ympäristöön.

Mukana oli 45 Rautaruukin eläkeläistä.

Kreivinajan palvelukotitoimikunta 2016

Kreivinajan Yhdistystoimikunnan tilaisuuksissa vuoden 2016 osallistujien määrät:

toimintakertomus osallistujia

Ystävänpäiväjuhla 52

Naistenpäiväjuhla 65

Vappumyyjäiset 30.4.

Äitienpäiväjuhla 81

Retki Toholammille

Hirvikosken maaseutuhotellille 6.6. 49

Juhannusjuhla 69

Juuston keitto ja myynti 171 litraa

Lännennokan Bompatalon retki 18.8. 44

Vanhustenviikon juhlat:

Kreivinaika 3.10. 83

Maininki 6.10. 78

Kahvitarvikkeiden hankinta Feenikseen

Isänpäiväjuhla (römppäjuhla) 82

Joulujuhla 102

Arpajaisia pidetty

Lisäksi yhdistyksen jäsenet ovat käyneet Palvelukoti Ankkurissa

tervehdyskäynnillä vuonna 2016

Toimikunta kokoontunut vuoden aikana yhdeksän kertaa

Huomionosoitukset 2016

Pikkujoulun yhteydessä muistettiin toimintavuoden aikana merkkivuosia täyttäneitä yhdistyksen jäseniä kukkasilla. Joulukukan saivat 23 yhdistyksen jäsentä.

Talous 2016

Rahoitusta on kerätty toimintavuonna jäsenmaksuilla, a’ 10 €, viikkokerhoissa arpa- ja kahvinmyyntituloilla.

Toiminta-avustuksia on saatu SSAB:n Raahen tehtaalta ja Raahen kaupungilta.

Vuoden 2016 tilinpäätös on liitteenä.

Toimintakertomus on johtokunnan hyväksymä:

Raimo Haapakoski Seija Knuutila

puheenjohtaja varapuheenjohtaja

Arja Riikola Eija Virtanen

sihteeri rahastonhoitaja

Jouni Klaavu Juha Laitinen

johtokunnan jäsen johtokunnan jäsen

Mauri Virkkunen Raija Kähtävä

johtokunnan jäsen johtokunnan jäsen

Seppo Huttunen Eero Ylilehto

johtokunnan jäsen johtokunnan jäsen