PUUROPUHE 2007-11-30 RAUTARUUKIN ELÄKELÄISET ry:n pikkujoulussa

Siirtykäämme ajassa taaksepäin aina 60-luvulle saakka. Annetaan mielikuvitukselle hiukan valtaa ja muistellaan sitä Raahen kaupunkia joka eli omaa hiljaista eloaan. Tämän hiljaiselon katkaisee koko seutukunnan mullistava tapahtuma.

Raahessa eletään tammikuuta 1960. Kekkonen ja Karjalainen seurueineen hiihtelevät kohti

ROJUNIEMEÄ. Määränpäänä on Matti Kallelan talo. Tarkoituksena on tarkastella tontinpaikkaa suunnitteilla olevalle tehtaalle. Tehtaalle johon tulisi suuri puurokattila, masuuni.

Talon emäntä tietää, että hiihtäjät tarvitsevat huoltoa, lepohetkeä ja juotavaa pitkän ja raskaan hiihtomatkan jälkeen ja tarjoaa raahelaista tyrnimehua. Tyrnit oli poimittu rojuniemen rannoilta.

Joukko rippikouluikäisiä poikia seuraa tilannetta Raahe Oy:n ammattikoulun verstaalla. Tuleeko se tehdas Raaheen vai eikö tule? Oliko tontti sopiva? Kiinnostus asiaan on kova. Tiedettiin teoriassa mikä on masuuni ja miten sieltä valmistuu raakarautaa.

Raahe Oy:llä oli oma teräsvalimo jossa teräs valmistettiin kupoliuunissa ja haluttu teräslaatu täsmättiin happipuhalluksella pienbessemerkonvertterissa. Kupoliuuni panostettiin romuraudalla ja koksilla kottikärryjä apuna käyttäen.

Poikain toive toteutui. Syksyllä tuli lopullinen päätös tehtaan perustamisesta Raaheen. Tyrnimehussa oli salaista voimaa.

Yhtiön toimitusjohtajaksi oli kutsuttu diplomi-insinööri Helge Haavisto. Haaviston johdolla tehtaan rakennusvaiheen liikkeellelähtö ja rakentaminen tapahtui määrätietoisesti ja ripeästi.

Masuuni, puurokattila valmistui aikataulun mukaisesti. Elokuun loppupuoliskolla 1964 saatiin ensimmäiset lirut raakarautaa masuunin kattilasta. Puuroa ja työtä tehtaan henkilöstölle.

Pian raakarautatuotannon käynnistyttyä toimitusjohtaja vuorineuvos Haavisto havaitsi, että tarvitaan pitemmälle jalostettua tuotetta. Puuroon pitää saada lisämakuja. Laatukaan ei ollut tasalaatuista. Ei saman makuista puuroa kukaan jaksa kauaa syödä saati sitten ostaa. Tarvitaan jatkojalostusta.

Näin syntyi päätös terässulaton ja valssilaitoksen hankkimisesta. Terässulatto Neuvostoliitosta ja valssilaitos Englannista. Kaikki nämä tehdyt päätökset: masuuni, terässulatto ja valssilaitos ovat osoittautuneet myöhemmin onnistuneiksi ratkaisuksi.

Pääsin armeijasta vuoden 1965 alussa. Rautaruukin rakentaminen kiinnosti minua kovasti. Tietoa valtavasta tehdaslaitoksesta kerrottiin jopa katuparlamentissa linja-autoasemalla. Olisi mahtavaa päästä mukaan rakentamaa terästehdasta. Loppuvuodesta -65 kuulin, että terässulaton asennustöihin otetaan miehiä. Hakeuduin asennuksista vastaavan Tuhkasen Topin puheille ja kerroin mikä mies minä olen. Tuhkanen otti minut töihin. Työpesti kesti osaltani lähes neljäkymmentä vuotta. Työt ja työosastot vaihtuivat vuosien saatossa useita kertoja. Asennustöistä henkilöstöhallintoon.

Valssilaitos ja terässulatto valmistuivat suunnitelman mukaisessa aikataulussa. Komeat vihkiäiset pidettiin presidentti Urho Kekkosen, Laila Kinnusen ja Tapio Rautavaaran avustamina. Tuntui hienolta olla mukana juhlistamassa suurta tapahtumaa rakettien paukkuessa ja muodostaessa taivaalle valoloiston suuria tehdasrakennuksia valaisten. Tunsi, että on saatu aikaiseksi jotakin todella suurta.

Puuron matka jatkuu masuunilta terässulatolle jalostettavaksi. Sulatolla puuro, sula raakarauta kaadetaan konvertteriin jossa laatua monipuolistetaan useilla eri mausteilla. Asiakkaan tarpeiden mukaiseksi.

Syntyvästä jalostetusta puurosta, teräksestä, valetaan levyaihioita ja näistä kaulitaan valssilaitoksella kuumavalssattuja levyjä.

Levyjä joista valmistetaan mm. puurokattiloita.

Vuorineuvos Haavisto havaitsi jo tehtaan alkuvuosina, ettei pelkällä puuron syönnillä pyöritetä tehdasta. Vuorotyö ja ruokalan munkkipossut vaativat vastapainoksi terveyttä ja työkykyä ylläpitävää toimintaa. Yhtiö investoi henkilöstön hyvinvointiin. Työssä jaksamiseen.

Vuokatin kuntokeskus on ollut tuhansien henkilöstöön kuuluvien rautaruukkilaisten kunnonkohottajana. Kipinä omatoimisen kuntoilun aloittamisesta on useille lähtöisin Vuokatin vaaramaisemista.

Kukapa meistä ei ole myös kokenut Ylläksellä, Äkäslompolossa Rautamajan saunan lämpöä päivän hiihtoretken päätteeksi.

Toivotan teille kaikille…arvoisat kutsuvieraat ja Rautaruukin eläkeläiskerhon jäsenet hyvää ja hauskaa pikkujoulua… toteamalla, että ilo ilman joulupuuroa on teeskentelyä varsinkin pikkujoulussa. Syökäämme siis puuroa.