Hyvä pikkujouluväki !   27.11.2008

Näin joulun alla eläkeläiset nousevat Suomessa arvoon arvaamattomaan. Tulossa olisi moneen perheeseen laman synkistämä pulajoulu, elleivät eläkkeellä olevat mummot ja papat ja lähisukulaiset, nuo mainiot yhteiskunnan tukipylväät tulisi apuun ja loihtisi ihmeellisillä taidoillaan lapsille ja lastenlapsille joulupaketteja ja monenlaista mukavaa.

Eikö olekin aika ihmeellistä, että me eläkeläiset olemme yhteiskuntaa joka puolelta pystyssä pitävä luotettava pönkä, vaikka monien voimat ovat jo vähenneet, selät kipeytyneet ja polvet lonksuvat! Mutta kun on sitkeäksi luotu ja paljon kokemusta saatu, niin siihen pystytään, eikä Suomi notkahda polvilleen.

Seniorikansalaisilla riittää suurta sydäntä moneen tarpeeseen. Me olemme lastenkaitsijoita, jotka tarjoamme hoitopaikan lapsille silloin, kun sitä ei nopeasti muualta löydy ja me olemme autonkuljettajia, jotka kuskaamme jälkipolvea kaiken maailman tilaisuuksiin. Me olemme monien tapahtumien hiljaisia työmyyriä, joiden näkymätön hääriminen mitä erilaisimmissa tehtävissä takaa kaikenlaisten tilaisuuksien ja kissanristiäisten onnistumisen; myyjäisissä piisaa myytävää. Kahvia ja pullaa on tarjolla, eikä ohjelman suorittaminenkaan meille ole outoa hommaa. Olemme kaikessa mukana olevia sitkeitä ja taattuja moottoreita, joita ilman yhteiskunta ei tulisi toimeen.

Jos me eläkeläiset iskisimme kintaat naulaan ja päättäisimme istua muutaman kuukauden keinutuolissa maailmanmenoa sivusta seuraten, hyytyisivät hymyt Kataiselta ja taitaisi Vanhaseltakin luiskahtaa joulupuurolautanen lattialle. Niin suuri on eläkeläisten panos suomalaisten jokapäiväisessä elämässä, että meno hyytyisi monella osa-alueella ja nuoremmilla sukupolvilla taitaisi tulla ikävä äitiä ja isää.

Jos tämän ikäinen tyttönen saisi esittää joulupukille kainon toivomuksen, niin tahtoisin eläkeläisten joulupuuroon oikein ison ja makean mantelin. Se saisi olla tuntuva työntekijöiden lisäys vanhustenhuoltoon, sekä  ikäihmisten terveyspalveluihin ja taloudellisesti turvattu vanhuus kaikille eläkeläisille. Ennen kaikkea toivon, että sitä puuroa piisaisi kaikkien eteen lautasen täydeltä vuoden jokaisena päivänä.

Himmenee aattoilta
tähtien hopeasilta
kimaltaa yllä maan.

Hiljenee ihmistalot,
lämpöiset jouluvalot
syttyvät ikkunaan.

Kaikuvi temppelin kellot
lumiset tiet ja pellot
ääneti odottaa.
Jälleen ihminen siellä,
lapsuuden juhlamiellä
jouluhun vaeltaa.

Hyvää Joulua teille kaikille!

Eila Kähkönen