Vuosikertomus 2012

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012

YLEISTÄ

Yhdistyksen nimi on Rautaruukin Eläkeläiset ry. Yhdistys on suomenkielinen ja sen kotipaikka on Raahe. Toiminta-alueena on Raahen talousalue. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Rautaruukki Oyj:ltä eläkkeelle jäänyt henkilö puolisoineen. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on toimia Rautaruukki Oyj:n Raahen tehtaan ympäristökunnissa eläkkeellä olevien henkilöiden yhdyssiteenä, järjestää jäsenistölle monipuolisia virkistymismahdollisuuksia, kokous- ja esitelmätilaisuuksia ja ylläpitää yhteyksiä muihin eläkeläisten asioita ajaviin yhdistyksiin tai yksityisiin kansalaisiin.
Toimintavuonna yhdistyksellä tuli täyteen neljäskymmenes ( 40 ) toimintavuosi, jota juhlittiin Raahen seurakuntakodilla jäsenten ja kutsuvieraiden kanssa.

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuonna 2012 yhteensä 232 henkilöä, josta vapaajäseniä
(yli 80v.) oli 16 henkilöä.

HALLINTO

Puheenjohtaja                 Seppo Lehtikangas
Varapuheenjohtaja         Raija Rautio
Sihteeri                              Rauno Pinola
Rahastonhoitaja              Seija Moisanen

Muut johtokunnan          Raimo Haapakoski, Raili Mattila, Urho Virnes, Eero Ylilehto, Kirsti jäsenet:                                            Toivakka ja Seppo Huttunen

Emäntätoimikunta:          Sanni Mathlin, Sirkka Aunola, Irja Arvola ja Tuula Haveri

Juhlatoimikunta:              Eila Kähkönen, Kirsti Toivakka ja Raili Mattila

Senioritanssi:                   Raili Mattila ja Rauno Pinola

Laulukuoro:                      Eila Kähkönen ja Reijo Mathlin

Matkailu:                           Raimo Haapakoski

Dokumentointi:                Seppo Huttunen, Raimo Haapakoski ja Seppo Lehtikangas

Lentopallo:                        Seppo Lehtikangas

Palvelutalotoimikunta:    Valma Ketonen ja Kaisa Qvist

JYTY -toimikunta:           Veikko Poikola

Vanhusasiain neuvosto: Rauno Pinola ja Raili Mattila

Toiminnan tarkastajat:    Pauli Kastell ja Eero Orava

varalla:                               Veikko Peltomaa ja Anja Orava
Johtokunta on kokoontunut toimintavuoden aikana yhdeksän kertaa. Osa kokouksista yhdistettiin juhlatoimikunnan kanssa, joka valmisteli yhdistyksen 40 -vuotisjuhlia.

KERHO- JA VIRKISTYSTOIMINTA

Yhdistys on kokoontunut viikoittain keskiviikkona Toimintakeskus Kreivinajassa.
Kerhojen kokoontumisajoista on ilmoitettu Sanomalehti Raahen Seudussa ja Sanomalehti Raahelaisessa järjestöt toimii -palstalla sekä yhdistyksen kotisivuilla osoitteessa

http://rautaruukinelakelaiset.fi.  Viikoittaisissa kokoontumisissa on ollut esitelmiä muun muassa seutukunnan kehitysnäkymistä, hyvinvointikuntayhtymän toiminnoista, miten voidaan säästää sähkössä?, lääkärin luento, atomivoimala -tietoutta ja omanväen ohjelmaa.

Kerhotilaisuuksia oli kauden aikana 30. Kerhotilaisuuksissa on ollut osallistujia keskimäärin 75 henkilöä, lisäystä edelliseen vuoteen 6 henkilöä.

Kerhotoimintaan kuuluu myös kuorolaulu, senioritanssi ja lisäksi lentopallo, jota pelataan Raahen liikuntahallilla.

Kevätkokous pidettiin 21.3.2012, osallistujia oli 50 henkilöä. Syyskokous pidettiin 21.11.2012, osallistujia  oli 53 henkilöä. Raahen seurakuntakodilla pidettyyn yhdistyksen 40 -vuotisjuhlaan osallistui 126 henkilöä. Pikkujoulu pidettiin Raahen Hovinarrissa 7.12.2012. Osallistujia oli 106 henkilöä.

Lauluharjoituksia on pidetty keskiviikkoisin klo 14.00-15.00. Säestäjänä on toiminut Reijo Mathlin, toisena vastuuhenkilönä Eila Kähkönen. Vierailevana säestäjänä on ollut myös Pentti Nordström. Laulajia on ollut mukana 25 henkilöä.

Kerhossa on laulettu vuodenaikoihin, juhliin ja muihin tapahtumiin liittyviä lauluja. Ohjelmistossa on ollut paljon raahelaisten tekijöiden sävelmiä ja sanoituksia. Laulamisen periaate on ollut iloa yhdessä laulamisesta ja esiintymisissä olemme halunneet tuoda vaihtelua ja virkistystä myös toisillemme mm. kauneimmat joululaulut joulukuussa omassa kerhossa.

Olemme esiintyneet omissa juhlissa ja viikkokerhoissa. Toukokuussa kävimme Salonkartanon palvelukeskuksessa laulutervehdyksellä. Syksyllä, lokakuussa vanhustenviikon juhlassa kävimme vierailemassa palvelukoti Mainingissa, mukana oli myös kerhomme muita esiintyjiä. Omassa 40 -vuotisjuhlassa 24.10.2012 esiinnyimme myös. Miehillä oli lisäksi oma lauluesitys. Joulutervehdyksellä kävimme palvelukoti Salonkartanossa, mukana olivat myös senioritanssijat tonttuleikkeineen.

Tanssiryhmän vetäjinä ovat toimineet Raili Mattila ja Rauno Pinola. Tanssiryhmä on harjoitellut kerran viikossa aina kerhon jälkeen noin tunnin ajan. Harjoituksiin on osallistunut 4-6 paria. Senioritanssijat ovat esiintyneet Mainingissa vanhusten viikolla, Salonkartanossa sekä kerhotilaisuuksissa Kreivinajassa.

Lentopallossa ryhmän vetäjänä on toiminut Seppo Lehtikangas. Lentopalloa on pelattu Raahen liikuntahallilla kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin puolitoista tuntia kerralla. Aktiivisia lentopallon harrastajia on osallistunut keskimäärin 20 henkilöä pelivuoroa kohti. Kevätkaudella pelattiin aikavälillä 1.1.-16.6. 2012. Kesäaika ladattiin akkuja ja pelaamista jatkettiin aikavälillä 27.8.-31.12.2012. Lentopallokertoja kertyi yhteensä 78.

Emäntätoiminnalla on ollut myös merkittävä osa kerhon toiminnassa. Emännät huolehtivat kerhojen kahvitukset ja arvontojen palkinnot kerhoissa.

MATKAILUTOIMINTA

Yhdistys on järjestänyt myös matkoja. Matkojen järjestäjänä on toiminut Raimo Haapakoski.

Peurungan matka tehtiin 22.3.-24.3.2012. Matkalle osallistui kolmekymmentä henkilöä.  Ohjelmaan kuului kylpylän tarjoamien palveluiden lisäksi käynti Vaajakosken tehdasmyymälässä ja paikallisessa viherlandiassa.

Viipurin matka toteutettiin 28.8.-30.8.2012. Matkalle osallistui kolmekymmentä henkilöä. Ohjelmassa oli yöpymiset Lappeenrannassa, jossa oli myös vapaata tutustumista rakuunakaupunkiin. Viipuriin mentiin bussilla. Siellä  oli opastettu kaupunkikierros, ruokailu ravintola Pyöreässä Tornissa, sekä vapaata tutustumista rapistuvaan kaupunkiin. Nähtiin suomalaisarkkitehtuurin kauniit rakennukset, jotka oli rakennettu ennen sotia. Todettiin, että jotain tarttis tehdä rakennuksille!

Paluumatka Viipurista Lappeenrantaan tehtiin laivalla Saimaan kanavaa pitkin. Monet matkalle osallistuneista pitivät laivamatkaa Saimaan kanavalle retken kohokohtana.

Oulun kaupunginteatterissa käytiin katsomassa 4.10.2012 näytelmä Kätilö, Katja Ketun tosipohjainen, menestysromaaniin perustuva näytelmä. Sodan raakuuksien keskellä suomalainen kätilö, vahva nainen rakastuu SS-upseeriin ja päättää seurata tätä sodan 1944 loppuun saakka.  Osallistujia teatterimatkalle oli neljäkymmentäkahdeksan henkilöä.

HUOMIONOSOITUKSET

Yhdistyksen jäseniä muistettiin toimintavuoden aikana (60 v, 70 v, 75 v, 80 v, ja 85 v) pikkujoulun yhteydessä. Huomionosoituksen saivat yhdistyksen 14 jäsentä.

TALOUS

Rahoitusta on kerätty toimintavuonna jäsenmaksuilla, arpa- ja kahvituloilla viikkokerhoissa. Toiminta-avustuksia on saatu Rautaruukilta ja Raahen kaupungilta. Vuoden 2012 menot olivat yhteensä 24491,75 .Tuloja kertyi yhteensä 26608,71 Liitteenä tilinpäätös vuodelta 2012.

Johtokunta

Seppo Lehtikangas                              Raija Rautio                                           Rauno Pinola

Seija Moisanen                                     Raimo Haapakoski                                Raili Mattila

Urho Virnes                                                                 Eero Ylilehto                                          Kirsti Toivakka

Seppo Huttunen